Choď na obsah Choď na menu
 


2. 4. 2013

Vyštudovaná chemička píše historické romány, Viktória Spevárová, Levické noviny, 2013

 

Vyštudovaná chemička píše historické romány

Počas týždňa Slovenských knižníc sa v priestoroch hudobného kabinetu Tekovskej knižnice v Leviciach uskutočnila beseda s autorkou historických románov Evou Avou Šránkovou.

LEVICE. Besedu aj rozhovor s nitrianskou autorkou viedla pracovníčka knižnice Eva Bajanová.

V úvode Eva Ava Šránková predstavila svoje dve diela určené hlavne pre dámy: Izabela - Láskou spútaní a Izabela II.- V tieni Notre-Dame. Príbeh z prvej polovice pätnásteho storočia odohrávajúci sa vo Francúzsku sleduje intrigy na kráľovskom dvore, osudy a strasti hrdiniek a hrdinov.

Na otázku, čo ju priviedlo k myšlienke napísať prvý román Izabela, odpovedala jednoducho: „Sedela som v kuchyni a vtom sa mi premietla v hlave predstava o Izabele.“

Od chémie k písaniu

Ako ďalej povedala, jej snom nebolo písanie, vyštudovala totiž chémiu, ale po tom, ako začala písať, nechápala, prečo ju vlastne študovala. K písaniu inklinovala od deviatich rokov, zapájala sa do súťaží Hviezdoslavov Kubín, rada písala slohy a úvahy.

Doplnením besedy bolo autorkine čítanie z diela Izabely II. - V tieni Notre-Dame, ktoré bolo veľmi pútavé, a v účastníkoch vyvolalo túžbu prečítať si z jej literárnej tvorby viac.

Autorka prezradila, že všetky svoje diela napísala ručne: „Preferujem knihu v papierovej podobe, ako tú elektronickú.“

Ďalšie knihy

Jej tretia a očakávaná kniha Hriechy mocných by mala vyjsť v júni. Dej jej nového románu by mal byť o ľudských osudoch, komplikovaných vzťahoch plných intríg, nenávisti a zla z čias talianskych komún, rozporov a bojov v severnom Taliansku.

Autorka má momentálne rozpísané aj ďalšie dve knihy. V jednej sa venuje lekárstvu v minulosti a o druhej knihe prezradila, že jej dej sa odohráva na východnom Slovensku.

Po skončení besedy si mohli účastníci kúpiť knihy s autogramom a venovaním autorky.

 

zdroj: http://levice.sme.sk/c/6746320/vystudovana-chemicka-pise-historicke-romany.html 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.