Choď na obsah Choď na menu
 


9. 12. 2016

Píše o kráse, ktorú odhaľuje v hromade špiny a hnusu, Jana Černáková, Nitrianske noviny, 2016

 

Píše o kráse, ktorú odhaľuje v hromade špiny a hnusu

Novou knihou sa Nitrianka z Francúzka či Talianska vrátila domov a prináša príbeh lásky, ktorú nezastavil čas.

Eva Ava Šranková s dcérkou Eliškou na besede v Trenčíne.(Zdroj: KNIŽNICA M. REŠETKU  TRENČÍN)

NITRA. Milovníci romanticko-dobrodružných príbehov Evy Avy Šrankovej sa opäť majú na čo tešiť. Nitrianska spisovateľka v týchto dňoch vydala novinku s názvom Anna - Šarišská amazonka.

Do života ju uvedie v stredu 21. decembra o 16.30 h v Krajskej knižnici Karola Kmeťka. Striebornými mincami ju bude krstiť riaditeľka knižnice Monika Lobodášová, ktorá už je krstnou mamou jedného z predchádzajúcich Eviných titulov.

Anna - Šarišská amazonka je autorkinou piatou knihou v poradí. V júni 2011 debutovala románom Izabela – Láskou spútaní, v októbri toho istého roku vyšiel jeho český preklad ako Čas nevinnosti. Rovnako v októbri, ale o rok neskôr, vydala pokračovanie Izabely: Izabela – V tieni Notre-Dame. V júni 2013 to boli Hriechy mocných a v júni o dva roky neskôr jej vyšla jej prelomová kniha Život v hriechu.

Krása v hromade špiny a hnusu

Ako autorka zdôraznila, vo všetkých jej knihách zohráva dominantnú úlohu láska - láska ako taká, ale aj láska neláskavá. „Netajím sa tým, že píšem o kráse, ktorú odhaľujem v hromade špiny a hnusu. Moje romány sú pamätníkmi krutostí, ktorých sa dopúšťala stredoveká spoločnosť,“ povedala Eva Ava Šranková.

Evina novinka Anna - Šarišská amazonka popisuje pozoruhodný osud Anny Toryskej (Tárczayovej), ktorá v 40. a 50. rokoch 16. storočia stála na čele protihabsburského odboja na východe Slovenska. Je príbehom z čias, keď človek netušil, čo mu prinesie budúcnosť. Prináša čitateľovi množstvo otázok a spolu s ním na ne hľadá odpovede: Je možné milovať v tom istom čase dvoch mužov? Ak áno, aká hlboká je potom miera odpustenia? Pre čo žije a v čo verí žena narodená na konci stredoveku? Aká tenká je hranica medzi láskou a nenávisťou a koľko protivenstiev je človek schopný uniesť? Aký príbeh sa skrýva za dvomi pozlátenými striebornými mincami s dierkou, ktoré sa našli na Šarišskom hrade na jar roku 2014?

Nevzdala sa bez boja

„Kniha o Anne z Torysy je historicko-ľúbostný román o žene mnohých tvárí - krásnej a nežnej, ale aj nebezpečnej. Je príbehom veľkej lásky, ale i odmietnutia. Začína sa v čase, keď v Uhorskom kráľovstve nik netušil, že o niekoľko rokov neskôr nastane katastrofický deň a v bitke pri Moháči bude porazené vojsko uhorského panovníka Ľudovíta II. Jagelovského,“ rozpráva o svojej knihe Eva Ava Šranková.
„Do boja o kráľovský trón zasiahnu dvaja muži - český kráľ a rakúsky vojvoda Ferdinand Habsburský a Ján Zápoľský, v tom čase najmocnejší uhorský veľmož. Mocenský zápas o trón rozpúta v krajine anarchiu a na stranu jedného z dvoch panovníkov sa postaví žena...“

Anna Tárczayová sa stáva nepoddajnou bojovníčkou podporujúcou protikráľa, ktorá nemala v úmysle vydať bez boja svoje pevnosti. Traduje sa, že keď ich rodinné sídlo – slávny Kamenický hrad – obkľúčili nepriatelia, dala na hlavnú vežu vytiahnuť čiernu zástavu, ktorá mala byť znamením, že len smrť jej zabráni v ďalšom boji.
História so štipkou fikcie

„Prečo som si z histórie vybrala práve Annu? Povedzme, že po mojich predchádzajúcich knihách, v ktorých som „navštívila“ stredoveké Francúzsko či Taliansko, nastal čas vrátiť sa „domov“. O Anne Toryskej mnohí na Slovensku netušia. Povedala by som, že zapadla v prachu dejín. Na hodinách dejepisu sa o nej nedozvieme, tak prečo nepriniesť ľuďom príbeh o žene, skutočnej historickej osobnosti, o ktorej dosiaľ nijaký autor beletrie nepísal?“ zdôvodňuje výber témy autorka.

„Názov románu mi bol jasný, odkedy som napísala prvé slová. Stretla som sa s ním v článku historika Patrika Derfiňáka, ktorý sa pre mňa stal inšpiráciou, za čo mu v úvode knihy patrí moje poďakovanie. Na príbehu som pracovala s prestávkami niekoľko dlhých mesiacov, keďže som zároveň písala svoju štvrtú knihu Život v hriechu.“

Román o Anne sa podľa autorky presne drží historickej udalosti - protihabsburského povstania a osmanskej invázie na našom území. No nahliadnutie do Anninho manželstva a jej láska k dvom mužom je už jej fabula, rovnako ako ľúbosť kráľovnej vdovy k Anninmu bratovi Jurajovi. „Vždy, keď sa nad tým všetkým zamyslím, vravím si: A čo ak nie? Čo ak je to pravda? Veď nikde nie je napísané, že „ich“ príbeh sa takto nemohol odohrať,“ zamýšľa sa Šranková.

Ďalšia kniha opäť o žene

Kniha je na pultoch kníhkupectiev pomerne čerstvá, autorka má zatiaľ pozitívne ohlasy. „O tom, že píšem príbeh o Anne, vedeli ľudia, ktorí si na sociálnej sieti či mojej webovej stránke mohli čítať úryvky. Vedel o nej český vydavateľ, ktorý ma na základe nich kontaktoval a ponúkol mi vydanie v oboch jazykoch. Vedeli o nej obe moje maminy a v neposlednom rade priateľka historička, ktorá si rukopis prečítala a jej pozitívna reakcia ma nesmierne potešila,“ priznáva Eva. Hneď však dodáva, že najväčším kritikom si bola ona sama, a potom, pravdaže, čitatelia...

Vášnivá čitateľka a rozprávačka príbehov sa síce nesmierne teší zo svojej novinky, ale už opäť pracuje na ďalšej knižke. Prezradila, že ňou znovu zostáva „doma“. Príbeh sa bude tentoraz týkať západného Slovenska. Bude o žene, ktorá sa narodila, aby si ju nasledujúce generácie zapamätali, no napokon sa takmer stratila v prúde času. Kým však táto kniha uzrie svetlo sveta, pribudne na pulty kníhkupectiev český preklad Života v hriechu a Anny – Šarišskej amazonky.

„Som obyčajno-neobyčajná hrdá patriotka a lokálpatriotka, manželka a matka 3,5-ročnej Elišky a ročnej Haničky, ktorá miluje písmenká. Rada ich čítam a tiež píšem. Svoj pozitívny vzťah k dejinám som pretavila do slov,“ hovorí Eva o sebe a svojej rodine, ktorá je pre ňu všetkým.

„A prečo píšem? Nuž, tvoriť a stvoriť príbeh je niečo úžasné. Vdýchnuť život literárnym postavám, prežiť s nimi všetky úskalia, ochutnať lásku, to je na písaní to najkrajšie. A potom je tu hlad. Hlad po všetkom novom, čo sa pri štúdiu historických reálií dozviem. A či sa možno niekedy odkloním od historicko-romantického žánru? Som verná duša. To, čo si ma raz podmaní, žije vo mne neustále, takže nie, nijaký iný žáner! Pokojne ho prenechám iným,“ dodala s úsmevom Eva Ava Šranková.

zdroj:http://nasanitra.sme.sk/c/20397483/pise-o-krase-ktoru-odhaluje-v-hromade-spiny-a-hnusu.html

 



 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.