Choď na obsah Choď na menu
 


8. 11. 2017

Nitrianke vyšla v Česku kniha Život v hříchu, pripravuje sa Izabela, Jana Černáková, MY naša Nitra, 2017

 

Nitrianke vyšla v Česku kniha Život v hříchu, pripravuje sa Izabela

Stredovek ju fascinuje, je v ňom ako doma. Vracia sa do tých čias a so sugesciou jej vlastnou spisuje všetko, čo „zažila“ prevtelená do svojich postáv.

NITRA. Doménou známej nitrianskej spisovateľky Evy Avy Šrankovej sú najmä historicko-romantické romány zamerané na európske dejiny stredoveku. V centre deja zasadeného do reálnej doby a konkrétnych udalostí je vždy príbeh lásky, ktorý musí prekonať mnoho príkoria, kým dospeje do šťastného konca. Alebo aj nie, pretože život nepíše len happyendy.

Za uplynulých šesť rokov vydala Nitrianka romány Izabela – Láskou spútaní, ktorý preložili do češtiny ako Čas nevinnosti, Izabela II. – V tieni Notre-Dame, Hriechy mocných, Život v hriechu a Anna – Šarišská amazonka.

Je opäť v Čechách

Nedávno jej vydavateľstvo Brána vydalo českú verziu jej štvrtej knihy Život v hriechu, ktorý na Slovensku vyšiel v lete pred dvoma rokmi.

„Knihe Život v hříchu sa veľmi teším. Je to moja druhá kniha na českom trhu a dúfam, že tamojších čitateľov – azda najmä ženy – zaujme rovnako ako Čas nevinnosti,“ hovorí Eva Ava Šranková.

„Tento príbeh – podobne ako moje predchádzajúce knihy - ilustruje postavenie ženy v patriarchálnej spoločnosti, kde bol muž často jej najväčším nepriateľom. Žena bola múzou, milovanou, zbožňovanou a ospevovanou bytosťou, ale zároveň utláčanou, opovrhovanou a ponižovanou.“

Život v hříchu je príbehom o láske, zrade, odvahe a vzácnej relikvii z čias stredovekého Talianska. Odohráva sa krátko po Druhom lateránskom koncile, ktorý ukončil pápežskú schizmu a bol na ňom uzákonený aj povinný celibát kňazov a ich manželstvá boli zrušené. Kniha čitateľom priblíži príbehy troch hlavných predstaviteliek – Adelasy, Arianny a Alessandry, ktorých život ovplyvní jeden a ten istý muž. Ženy sa samy musia vyrovnať s údermi osudu, lebo tí, ktorí im mali pomôcť, ich zradia.

Ženy ako konkubíny, deti ako otroci

Okrem lásky a intríg, ktoré sprevádzajú príbeh od začiatku do konca, je podľa spisovateľky nosnou témou Života v hriechu konanie katolíckej cirkvi – najstaršej, početne najsilnejšej a najmocnejšej predstaviteľky kresťanstva.

„Môj príbeh sa začína v roku 1139 a je to práve apríl tohto roku, ktorý sa nezmazateľne zapísal do dejín katolíckej cirkvi už spomínaným rozhodnutím o celibáte,“ pokračuje autorka.

„Som presvedčená, že z morálneho aspektu nebol pre katolícku cirkev práve šťastnou voľbou. Nepochybujem, že sa stal príčinou mnohých zlých činov, na čo opäť raz doplatili jednoduchí ľudia, nevynímajúc deti.“

V doslove spisovateľka cituje svetoznámeho švajčiarskeho teológa a autora kníh o dejinách cirkvi Hansa Künga. Ten vo svojej knihe Malé dejiny katolíckej cirkvi píše, že „zákon o celibáte prispel viac než čokoľvek iné k tomu, že sa duchovenstvo oddelilo od ľudu (laického stavu), ktorému sa stalo úplne nadradeným. Masové protesty proti zákazu manželstva, najmä v severnom Taliansku a Nemecku, sú reakciou zo strany ženatých duchovných.

V domoch klerikov dochádza k odpornej honbe na manželky kňazov, ich ženy sú považované za konkubíny a dokonca deti kňazov sa majú stať majetkom cirkvi ako neslobodní otroci. Od apríla 1139 mal existovať všeobecný záväzný zákon celibátu, v praxi však až do reformácie nebol absolútne dodržaný ani v samotnom Ríme“.

Pracuje na dvoch románoch

Pri písaní knihy autorka čerpala z odbornej literatúry zameranej na dejiny katolíckej cirkvi, obrovskou pomôckou jej boli tiež slovníky stredovekej latinčiny. Sústredila sa aj na získavanie informácií o zrode rytierstva a rytierskych rádoch.

Ako vraví, svoje príbehy píše, ale hlavne žije. Vracia sa do čias stredoveku a so sugesciou jej vlastnou spisuje všetko, čo „zažila“ prevtelená do svojich postáv.

„Momentálne mám rozpracované dva romány. Prvý príbeh sa bude tentoraz týkať západného Slovenska. Bude o žene, ktorá sa narodila, aby si ju nasledujúce generácie zapamätali, no napokon sa takmer stratila v prúde času. Druhý príbeh je o krásnej Izabele, ktorá navzdory osudu našla svoje šťastie... No šťastie je vrtkavé a sudba ešte nepovedala posledné slovo - to čo našla, stráca. Život ju zasiahne novou krutosťou.“

Román je pokračovaním čitateľsky obľúbených kníh Izabela – Láskou spútaní a Izabela II. – V tieni Notre-Dame o nevšednej láske, bolesti a cti. Knihy vyjdú nanovo, teraz však ako jeden titul - v novembri tohto roka v českom preklade.

A prečo jej ďalší príbeh bude opäť z historického Francúzska? „Francúzske kráľovstvo vždy bolo zdrojom najkrajších, ale aj najkrvavejších príbehov európskych dejín. Je si z čoho vyberať,“ dodala Eva Ava Šranková.

 

zdroj: https://mynitra.sme.sk/c/20691789/nitrianke-vysla-v-cesku-kniha-zivot-v-hrichu-pripravuje-sa-izabela.html

 



 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.