Choď na obsah Choď na menu
 


9. 5. 2016

Literárna lekáreň u Simony, 2016

 

Eva Ava Šranková - Život v hriechu

 
Môže byť láska hriechom?
 
Kategória: Antibiotiká/Antitusiká
 
Účinné látky: Bojuje za lásku, napráva vzťahy a trestá vinníkov.
 
Dávkovanie: V malom množstve, 20-40 strán dvakrát denne, s teplým čajom pod dekou. Počet tabliet-240.
 
Vedľajšie účinky: Návaly hnevu a zlosti. Hrozí zvýšená chuť každého kritizovať.
 
Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Akákoľvek snaha alebo pokus o pochopenie stredovekej spoločnosti v súčasnosti, naráža na množstvo neprekonateľných bariér. Pochopiť alebo vnímať spoločnosť, ktorá stála na absolútne diametrálne odlišných spoločenských a morálnych základoch, musí byť veľmi ťažkým orieškom. Asi ako snažiť sa nadýchnuť na dne oceána.
 
Adelasa Veceli der Maro stratila milovaného manžela, ktorý prišiel o život na rozkaz Enrica Dandola. Jej dcéra Alessandra skončila v rukách patriarchu a nešťastná vdova skončila medzi spodinou, ktorej velí bývalý vojak sicílskeho kráľa Lucius Caracciolo, ktorý je mužom mnohých tvári. Jeho falošná hra má však veľké opodstatnenie a prezlečeného mrzáka ženie nenávisť a pomsta proti patriarchovi. Do deja vstupuje mladá Arianna, ktorá za jedlo a nocľah tancuje v hostinci, len aby zarobila na lieky pre chorú matku. Nie je to pravidlom, ale občas zahreje posteľ aj najvyššiemu Enricovi Dandolovi. Keď sa zamiluje do židovského lekára, viera nie je to jediné, čo bráni ich láske. Po matkinej smrti však Arianna z hostinca utečie a pri rieke nájde ustráchané dievčatko, v ktorom spoznáva dcéru Adelasy. Dočasný domov a ochrannú ruku bezbranným ženám poskytne práve brat majiteľa hostinca, v ktorom Arianna pracovala. Po rokoch strávených v dome Giacomina Micheleho, keď z dievčatka rozkvitla krásna mladá žena, aj Alessandra spoznáva lásku. Zaľúbi sa do chudobného templárského rytiera Ricarda de Lascarisa, ale jej otčim je rozhodnutý vydať ju proti jej vôli za bohatého garbiara. Jeho eminencia vyrukuje s požiadavkou aj na samotného Giacomina. Patriarcha túži vlastniť vzácnu relikviu. Lenže nevlastný otec Alessandry nie je jediný, kto je na Dandolov príkaz vyslaný nájsť stratenú relikviu. Ako sa zavŕši život troch žien, ktorých osud ovplyvnil jeden muž?
 
Eva Ava Šranková je slovenská spisovateľka historických ľúbostných romancí, v ktorých okrem lásky a ľudských osudov odkrýva aj krutosť, moc, intrigy a nenávisť vtedajšej doby. Román Život v hriechu sa odohráva v stredovekom Taliansku a dej sa sústreďuje v rokoch 1139 – 1148, kedy cirkev uzákonila povinný celibát kňazov a ich manželstvá boli zrušené. Najvyšší predstavitelia cirkvi robili doslova hony na manželky a deti kňazov.
 
Hneď v úvode sa čitateľ dostáva do pazúrov smrti a je svedkom vraždy kňaza. Spisovateľka tak v začiatkoch románu okamžite čitateľa zaujala a svojím vycibreným štýlom písania  vás pomaly vťahuje do zákulisia vtedajšej spoločnosti. Autorka svojím autentickým vnímaním podáva reálny pohľad do dávnej minulosti. Dej je rozdelený do troch častí, pričom každá jedna z nich sa venuje osudu hlavných ženských postáv. Je vidieť, že Šranková si dala záležať a všetky historické fakty a súvislosti sú náležite podané vierohodne. V knihe dominujú obšírnejšie historické opisy a fakty, čo nie každému čitateľovi ulahodí. Ale ten, kto má rád romány s kúskom histórie ako na dlani a chce pochopiť a preniknúť do vtedajšej doby, si príde určite na svoje, pretože všetky informácie v knihe majú svoje opodstatnenie. Celé dielo je majstrovsky premyslené, veľký dôraz kládla hlavne autorka na historické reálie, ktoré sú opísané autenticky.
 
Pohľad Enrica Dandola horel vzrušením, ale aj horúčkou, ktorá ho spaľovala zvnútra. Zo všetkých síl sa snažil tlmiť posadnutosť stať sa majiteľom najposvätnejšej relikvie, o ktorej sa tradovalo, že ten, kto ju vlastní, môže ovplyvniť osudy celého sveta – v dobrom aj v zlom!
 
Historický román Život v hriechu je nevšedný príbeh o ľúbosti, zrade a odvahe s veľkou dávkou nebezpečenstva, v ktorom je nosná téma láska, ktorá bojuje proti silnému nepriateľovi – cirkvi. Autorka sa snažila v diele vyobraziť zložité postavenie žien v stredoveku. Ich život v značnej miere ovplyvnil rovnaký muž s vysokým cirkevným postavením, a to až do takej miery, že ich osudy vás nenechajú chladnými. Spisovateľka presvedčivo vyobrazila všetky vrstvy spoločnosti, ako kontrast bohatstva s chudobou či špinu podsvetia s honosnými palácmi alebo kostolmi. Dejová línia sa nesie v miernom napätí, dramatickosť a krutosť sa strieda s pasážami, v ktorých prevláda láska, neha a túžba. Nikdy neviete, čím vás autorka prekvapí na ďalšej strane. 
 
Hromada intríg a špiny sa na vás vyvalí nečakane. Autorka sa nebála a podala čitateľom pravdivý pohľad na cirkev z druhej strany prostredníctvom svojich hrdinov, ktorí bojovali za svoje práva a lásku. V románe nájdete viac postáv, ale spisovateľka sa s každou jednou vyhrala a vdýchla im osobité charaktery, čo vo vtedajšej dobe nebolo nič nezvyčajné. Mierna dynamika sa vznáša nad celým dejom a dokonalá zápletka vám nedovolí knihu pustiť z ruky. Nepredvídateľnosť a pútavosť deja s vyšperkovanou slovnou zásobou umocní váš zážitok z čítania.
 
Alessandra mala dojem, že nadišla jej posledná hodina. Gniavil ju tak, akoby ju chcel zaškrtiť, pričom z nej hrubo strhával šaty. Omaciaval ju po nahých ňadrách, fučiac jej odporným dychom do tváre. Bojovala o každý nádych, no keď jej zovrel hrdlo ešte mocnejšie, vedela, že to značí jej koniec.
 
Život v hriechu je príbeh s veľkou výpovednou hodnotou. Autorka znovu len dokázala, že písanie jej ide od ruky, a ten, kto, hľadá v príbehoch niečo viac, si určite túto knižnú lahôdku vychutná. Lákavý knižný balíček, v ktorom je ukryté posolstvo, láska, neha, moc, nenávisť a krutosť -  všetky tieto atribúty vytvárajú harmonické dielo, ktoré osloví čitateľov, ktorí preferujú aj iný ako oddychový žáner.
 

 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.