Choď na obsah Choď na menu
 


5. 1. 2017

Knihu o Anne do života uviedli striebornými mincami z roku 1630, Jana Černáková, My naša Nitra.sk, 2017

 

Knihu o Anne do života uviedli striebornými mincami z roku 1630

Keby podľa jedného z jej príbehov mohli natočiť film, autorka by si vybrala svoj prvý román Izabela – Láskou spútaní.

Krst knihy - vľavo autorka Eva Ava Šranková, riaditeľka Monika Lobodášová a členovia nitrianskeho dobového spolku Militia Portalis.(Zdroj: (ČE))

NITRA. Nedávno v krajskej knižnici svoju piatu knihu pokrstila nitrianska spisovateľka Eva Ava Šranková. Romanticko-dobrodružný román, ktorý nazvala Anna - Šarišská amazonka, prináša príbeh silnej, milujúcej, vášnivej a nepoddajnej ženy, ktorá skutočne žila, no v knihách histórie sa veľa o nej nedočítate. Odohráva sa v období protihabsburského odporu na území dnešného východného Slovenska. Podľa autorky je to najmä ľúbostná, pocitová kniha, hoci hlavnú hrdinku predstavuje aj ako neohrozenú bojovníčku. Príbeh sa končí prekvapivo dobre.

„Mojej novinke by som zaželala najmä čitateľský úspech, aby sa ľuďom páčila. Dúfam, že sa bude,“ usmiala sa Eva Ava Šranková. Kniha je na pultoch kníhkupectiev od 9. novembra, autorka má na ňu zatiaľ samé pozitívne reakcie. Pomaly však už chystá ďalší príbeh, tentoraz z oblasti západného Slovenska. Opäť to bude o žene, skutočnej historickej postave, ktorá sa istým spôsobom zapísala do našich dejín. V ďalších plánovaných knihách zamýšľa autorka spracovať dejiny Anglicka či Francúzska – buď Tudorovcov alebo obdobie Bartolomejskej noci.

Hoci Eva Ava Šranková napísala pár poviedok zo súčasnosti, svoje románové príbehy vždy zasadzuje do rámca histórie. „Baví ma na tom aj to, že ja sama sa pritom veľa nového dozviem, od povrchnejšieho poznania viac preniknem do hĺbky dejín. To ma fascinuje, rovnako ako možnosť ponúknuť tento pohľad aj čitateľovi,“ hovorí Šranková.

Jej knihy sú plné lásky, vášne, nenávisti, nechýbajú zápletky, napätie, dramatičnosť... Ich dej sa vám v hlave odvíja ako pútavý film. Čo keby na jeden z jej príbehov film skutočne mohol vzniknúť? Ktorý by autorka vybrala? „Ku každej svojej knihe mám vrúcny vzťah, milujem ich naozaj rovnako všetky. Ale keby som si mala vybrať, bol by to román Izabela – Láskou spútaní. Bol prvý. Je to príbeh krásny aj tragický, je v ňom všetko,“ uvažuje spisovateľka.

„Ale vždy budem tvrdiť, že moja prelomová kniha je Život v hriechu. Ponúkam v nej príbehy troch hrdiniek a tému, ktorá v beletristickej litertúre doteraz nebola spracovaná – tému zrušenia manželstiev kňazov a celibátu. V knihe je vo veľkej miere prítomný mužský svet a pohľad, s ktorým mi veľmi pomohol môj manžel Peter.“

Vzácnymi originálmi – striebornými mincami knihu spisovateľke pokrstila riaditeľka nitrianskej knižice Monika Lobodášová. „Peniaze máme zapožičané od nitrianskych zberateľov, ktorí fandia knižnici a dobrým knihám. Dej príbehu sa odohráva v roku 1550 plus mínus nejaké roky, mince pochádzajú z roku 1630, teda je to pomerne blízko,“ hovorí Lobodášová. „Knižke prajem, aby sa jej darilo, mala veľa čitateľov a aby sa na polici – či už doma alebo v knižnici – dlho neohriala a išla z ruky do ruky.“

zdroj:http://nasanitra.sme.sk/c/20423197/knihu-o-anne-do-zivota-uviedli-striebornymi-mincami-z-roku-1630.html

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.