Choď na obsah Choď na menu
 


3. 9. 2018

Izabela vychádza v jednej knihe, píše sa aj jej tretí diel, Jana Černáková, MY Nitra

Izabela vychádza v jednej knihe, píše sa aj jej tretí diel

Čitatelia knihy nedovolili, aby sa na Izabelu zabudlo. Žiadali o jej tretí diel, 
keďže obe predchádzajúce časti sú už niekoľko rokov beznádejne vypredané.

 

Knihy Evy Avy Šrankovej oslovujú najmú milovníkov historickej romantiky.(Zdroj: ARCHÍV Š.)
 

NITRA. Do sŕdc čitateľov milujúcich historickú romantiku sa nitrianska spisovateľka Eva Ava Šranková zapísala v júni 2011 svojím debutom Izabela – Láskou spútaní. V októbri o rok neskôr vydala jej pokračovanie Izabela – V tieni Notre-Damme.

Po nich autorke vyšli ďalšie úspešné knihy Hriechy mocných a Život v hriechu, z ktorých sa veľmi tešila. V týchto dňoch prežíva azda ešte väčšiu radosť, lebo jej „Izabela“ čoskoro dostane podobu jednej knižky.

Príbeh zdynamizovala

„Oba príbehy o Izabele vyjdú v jednej „tučnej“ knihe pod názvom Izabela a jej lásky, čomu sa naozaj veľmi, ale ozaj veľmi teším, veď ktorý autor aj nie, pravda? Reedície kníh nie sú u nás veľmi časté, nuž sa ani niet čo čudovať. Román vyjde 4. septembra pod hlavičkou vydavateľstva Maxim – máme radi bestsellery.“

 

O vydanie Izabely dlho bojovala, a keď sa jej to napokon podarilo, priam plesala. Rovnako jasala, keď získala uznania odbornej kritiky a nesmierne nadšenie prejavuje aj teraz, keď vychádza reedícia tohto historicko-romantického románu. Oba príbehy sú pozmenené, nie však tak, ako by si čitateľ mohol myslieť.

„Na deji som nemenila nič, príbeh som však zdynamizovala, mnohé veci zoškrtala a mnohé napísala inak. Odstránila som hromadu balastu a veru sa takto oveľa lepšie číta. S prácou, ktorú som odviedla, som nesmierne spokojná a rada by som verila, že spokojný bude aj čitateľ,“ dúfa autorka.

Osud kruto zasiahne

Izabelin príbeh skončil podľa jej slov tak trochu netradične, čomu sa osobne síce tešila, pretože nič tak veľmi nemusí ako ošúchanosť, no po rokoch jej opäť začal vŕtať v hlave.

„Myslím si, že už v čase, keď som knihu tvorila, kdesi v mojom podvedomí sa usadilo semienko pokračovania, ktoré vyšlo na povrch aj vďaka mojim čitateľom, ktorí si pokračovanie pýtali. Myslím si, že treťou knihou o Izabele jej životnú cestu zavŕšim. Myslím si...,“ usmieva sa Eva.

Prezradila, že je už zhruba v polovici knihy, kedy ju však dokončí, ťažko povedať. Sú za ňou dni, kedy si dovolila písať každý večer, čo je pri dvoch malých dcérkach často hotová nemožnosť, ako sa však jej tvorba bude vyvíjať teraz, naozaj netuší.

„A o čom bude tretia kniha? Nuž, niečo málo prezradím: po strastiplných udalostiach, ktoré ovplyvnili Izabelin život, prišla hlavná hrdinka na to, že iba vášeň pre vzťah nestačí. Sklamaná láskou, odvrhnutá milovaným mužom, našla svoje šťastie po boku muža, ktorý ju po celý čas oddane ľúbil. No osud má s oboma iné plány... Keď sa už zdá, že Izabelino šťastie sa naplnilo, osud ju zasiahne novou krutosťou...,“ prezrádza autorka a ako vidieť, opäť využila svoj zmysel pre dramatickosť zápletky a napínavosť deja.

„Sudba však nepovedala ešte posledné slovo. O tom, či Izabela de Vosges nakoniec nájde svoje šťastie, či pocíti lásku a či si získa ľúbosť muža, ktorého stratila nemilosrdnou hrou osudu, sa dozvieme po dopísaní tohto príbehu. Rovnako aj to, či jej bude dopriate milovať a byť milovanou.“

Beznádejne vypredané

Na svoju prvotinu o Izabele nedá Nitrianka dopustiť. Štyri mesiace po vydaní prvej knihy v roku 2011 vyšiel jej český preklad a od januára tohto roku je na svete preklad oboch kníh spojených do jedného celku pod názvom Izabela a její lásky.

„Ale preložené sú vlastne všetky moje knihy, okrem jednej. No už na jeseň vychádza aj české vydanie Šarišskej amazonky, čomu sa tiež, pravdaže, veľmi radujem.“

Izabela, zmyselná, éterická bytosť, ktorej hriechom bolo, že priveľmi milovala, jej prirástla k srdcu práve pre svoju neobyčajnosť - tragika i romantika sa snúbia dovedna a čitatelia knihy nedovolili, aby sa na Izabelu zabudlo. Žiadali ju o jej znovuvydanie, keďže obe predchádzajúce časti sú už niekoľko rokov beznádejne vypredané.

„Píšem o tom, čo dôverne poznám a Francúzsko, v ktorom sa Izabelin príbeh odohráva, mi je nesmierne blízke. Nielen preto, lebo Francúzske kráľovstvo vždy bolo zdrojom najkrajších, ale aj najkrvavejších príbehov európskych dejín, ale mám pocit, akoby som v ňom bola žila... Tentoraz ale osud zaveje Izabelu do Anglicka a v tejto krajine sa aj bude odohrávať značná čas tretej časti.“

Žena našich dejín

Evinou zatiaľ poslednou slovenskou vydanou knihou bola Šarišská amazonka – príbeh o Anne Toryskej, hrdinke našich dejín. Po nej sa zahĺbila do príbehu opäť z našej histórie. Román o žene známej nesmiernou krutosťou, samoľúbosťou a panovačnosťou, ktorá sa takmer stratila v prúde času, však kvôli Izabele musela odložiť – pretlak jej myšlienok bol taký silný, že jej nedalo, aby Izabelin príbeh neotvorila.

„Príbeh zo slovenských dejín sa odohráva na pozadí 30-ročnej vojny, keď náboženský a mocenský konflikt otriasol Európou. Stredovek pre mňa nie je len dobou rytierov a dvornej lásky, či dobou temna. Síce oplýva obrovskou krutosťou, strašnými chorobami a hromadou špiny, odohráva sa v ňom však aj hojnosť odvážnych činov. Je obdobím, keď slovo česť malo svoj význam,“ konštatuje Šranková.

„Človek žije láskou odnepamäti, nuž nečudo, že je to práve láska, ktorá prevažuje vo všetkých mojich knihách. Veď láska je všetko!“



Zdroj: https://mynitra.sme.sk/c/20898499/izabela-vychadza-v-jednej-knihe-pise-sa-aj-jej-treti-diel.html#ixzz5Q4nFSDMf

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.