Choď na obsah Choď na menu
 


28. 3. 2017

E. A. Šranková: Kniha je duševným priateľom, Eva Dóriová, Naše Vráble, 2017

 

noviny1.jpgEva Ava Šranková: Kniha je duševným priateľom

Nitrianka Eva Ava Šranková napísala už šesť historických románov. V prvých piatich sa zamerala na Francúzsko, Taliansko alebo Anglicko, a opisuje v nich príbehy zo 14. až 15. storočia, šiesta kniha sa venuje nášmu územiu v 16. storočí. V jej dielach sa vždy objavuje žena a láska. Prečo práve stredovek? To bola jedna z otázok položených na besede v klube Jednoty dôchodcov Slovenska vo Vrábľoch. „Asi to bolo tým obdobím temna – keď bolo obdobie rytierov, ale aj veľkej cti, kde si ľudia stáli za svojím slovom, čo už teraz neplatí,“ odpovedala. Jedna z návštevníčok sa spisovateľky spýtala, prečo sa venuje písaniu, keďže vyštudovala chémiu. Sympatická tmavovláska odpovedala s úsmevom, že to síce nejde dokopy, ale láska a chémia, naopak, k sebe patria. Obecenstvo, ktoré sa skladalo zo samých žien, prevažne senioriek, sa dozvedelo, že aj keď milovala písanie už od mladosti, naozaj začala písať až v roku 2011, keď sa v ich rodine udiala tragédia.

Informácie z histórie čerpala z knižníc – kým napísala jeden román, prečítala až 23 kníh.

Priznala sa, že každú emóciu, ktorú tak farbisto zachytila vo svojich dielach, aj prežila. Kniha je podľa jej názoru duševným priateľom človeka, preto si bez nej nevie predstaviť život. „Keď mám zimomriavky po tom, ako si prečítam svoju knižku, vtedy je to v poriadku,“ uviedla.

Beseda sa odohrala v priateľskej atmosfére. Zorganizovala ju Mestská knižnica vo Vrábľoch pri príležitosti Týždňa slovenských knižníc.

Eva Dóriová

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.