Choď na obsah Choď na menu
 


30. 6. 2015

Baví ma odhaľovať krutosť a ľúbosť stredoveku, Knižné červy, 2015

 

Eva Ava Šranková je slovenská spisovateľka historických ľúbostných románov zameraných na európske dejiny stredoveku. V krátkom rozhovore nám objasňuje pozadie svojej tvorby.

 

Tento rok ste vydali v poradí už piatu knihu s názvom Život v hriechu. Pre každého autora je však zlomová práve jeho prvotina. Ako si spomínate na spisovateľské začiatky?

 

Hm… nedá mi nepovedať, že IZABELA bola pre mňa určite prelomová a takou navždy aj zostane. Prvotina písaná s nesmiernou láskou a bolesťou akej som bola schopná, ktoré som, zdá sa, vierohodne zachytila písaným slovom. Kniha odžitá… avšak zlomovou sa pre mňa stáva práve spomínaný štvrtý román ŽIVOT V HRIECHU. Môžbyť je to netradičnou témou a tiež náročnosťou spracovania, a tiež troma hlavnými hrdinkami, z ktorých každá má rozdielny osud.

 

Dej Vašich románov sa odohráva v stredoveku. Prečo si vyberáte práve toto obdobie?

 

Fascinuje ma. Dokonca mám pocit, že ho dôverne poznám. :) Baví ma odhaľovať čitateľovi krutosť a ľúbosť tej doby. Baví ma objavovať krásu a lásku ukrytú pod hromadou špiny, násilností a intríg.

 

Čo Vás inšpiruje pri písaní? Píšete pravidelne každý deň, alebo čakáte na vhodný okamžik, keď Vás ,,kopne múza“?

 

Inšpiráciu nachádzam vo všetkom, čo sa ma akokoľvek dotkne. Najdôležitejší je však pre mňa historický fakt, ktorý ma musí zaujať do takej miery, aby som bola nútená spracovať ho.

Snažím sa písať každý deň, resp. ešte donedávna som uprednostňovala pravidelnosť. Aj keď som niekoľko ráz zakúsila „silu múzy“, z vlastnej skúsenosti viem, že sa neoplatí čakať iba na vhodný okamih. Čo ak by neprišiel?

 

Čo máte spoločné s knižnými hrdinkami? Štylizujete sa pri písaní do niektorej z postáv?

 

Hmm… možno všetko a možno aj nič… Ktovie, ako je to naozaj? :)

Som každou zo svojich postáv. Žijem ich životy až kým nenapíšem posledné písmeno, kým kniha neprejde poslednou korektúrou a dokonca ešte dlho po tom, ako sa dostane na pulty kníhkupectiev.

 

Aké knihy preferujete ako čitateľ?

 

Okrem sci fi a fantasy literatúry čítam doslova všetko. Nemôžem povedať, že by som niektorý zo žánrov uprednostňovala, avšak ak mám na výber, vždy preferujem obľúbeného autora.

 

Len prednedávnom Vám vyšiel román Život v hriechu. Môžete našim čitateľom v krátkosti priblížiť zápletku?

 

Je to nevšedný príbeh o láske, zrade, odvahe a vzácnej relikvii z čias stredovekého Talianska, keď hrdinské, ale aj zvrhlé činy rytierov, často zaslepených bezohľadnosťou a túžbou po moci, sa nezmazateľne zapísali do dejín.

Odohráva sa krátko po Druhom lateránskom koncile, ktorý nielenže ukončil pápežskú schizmu, ale bol na ňom uzákonený aj povinný celibát kňazov a ich manželstvá boli zrušené. Popri intrigách vo vtedajšej spoločnosti odhaľuje príbehy troch hlavných predstaviteliek – Adelasy, Arianny a Alessandry –, ktorých život v nemalej miere ovplyvní jeden a ten istý muž.

Moje hrdinky sa samy musia vyrovnať s úderom osudu, lebo tí, ktorí im mali podať pomocnú ruku, ich kruto zradia…

 

Neodmysliteľná láska plynie príbehom od začiatku do konca, okrem nej je však nosnou témou románu konanie katolíckej cirkvi – najstaršej, početne najsilnejšej a tiež najmocnejšej predstaviteľky kresťanstva. V historických romanciach sa neveľmi píše o tom, ako cirkev ovplyvňovala myslenie ľudí v stredoveku a už vôbec nie o tom, čo napáchala. V tejto knihe môžeme vidieť, ako sa správal a konal klérus. ŽIVOT V HRIECHU sa začína v roku 1139 a je to práve apríl tohto roku, ktorý sa nezmazateľne zapísal do dejín katolíckej cirkvi.

 

Čo by ste poradili začínajúcim slovenským spisovateľom?

 

Ak sa v písaní našli, iba jediné: píšte – čokoľvek! Čo vás zaujíma, čím žijete, čo vás irituje. Ak sa práve hľadáte, je to dôležitá fáza, ktorá vám pomôže posunúť sa o krok vpred.

 

Ďakujem za rozhovor.

Bolo mi potešením. :)

zdroj: http://kniznecervy.sk/eva-ava-srankova-bavi-ma-odhalovat-krutost-a-lubost-stredoveku/

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.