Choď na obsah Choď na menu
 


18. 11. 2022

7 knižných tipov: 33 skutočných príbehov, ktoré vás nabijú energiou a nádejou, Milan Buno, lit. publicista, SME blog.sk, 2022

Vlk (Samuel Bjork)

Autor, ktorý napísal bestsellery Cestujem sama, Sova, Chlapec vo svetle reflektorov, pokračuje v sérii s Miou Krugerovou a Holgerom Munchom. Pribudol Vlk. Tentoraz je to však prequel, čiže vraciame sa do času, keď sa Holger s Miou nepoznali. Mia študuje na Policajnej akadémii a Holger dostane na ňu tip, že vidí veci, ktoré nevidia ostatní. Že je mimoriadne pozorná, vie nájsť aj skryté detaily a mal by si ju vziať do tímu.
Holger Miu vyhľadá a už po prvom stretnutí je z nej nadšený: na stole má totiž prípad dvoch 11-ročných chlapcov, ktorých zavraždili a nechali v lese. Jeden je úplne nahý, druhý len v slipoch, sú v určitej polohe a medzi nimi mŕtva líška.
Otázkou je - ide o sériového vraha? Pred ôsmimi rokmi totiž našli vo Švédsku zavraždených dvoch iných 11-ročných chlapcov a medzi nimi mŕtveho zajaca. Vraha nikdy nechytili...
Samuel Bjork píše veľmi pútavo, vie zaujať, strieda štýly písania a postupne spoznávame ďalšie nové postavy. Krátke kapitoly, rôzne uhly pohľadu, dobre vykreslené kulisy...najviac však čitateľov bude zaujímať, ako sa dosala Mia do tímu, ako ju prijali ostatní, ako sa osvedčila v začiatkoch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
 
 
Vlk - Samuel Bjork
Vlk - Samuel Bjork 

 

Srnka (František Kozmon)

Srnka je už 7.diel zvieracej série Frankieho Kozmona.  V Bratislave vyčíňa vrah, ktorý sa zameriava na mladé a nezadané ženy. Tie čaká u nich doma, kde ich následne uväzní a pred brutálnou vraždou ich vystaví peklu. Zanecháva po sebe stopy, ktoré naznačujú určité poľovnícke tradície. A miesto činu naaranžované do posledného detailu. Znamená to, že zavraždené ženy považuje za korisť? Prípadu sa ujme poručík Líška, ktorý je v očiach svojho šéfa stále neskúseným zelenáčom. Pomáhať mu má preto aj najnovšia posila tímu, kapitán Filip Bernát. Ostrieľaný vyšetrovateľ kedysi na oddelení pracoval, po tragickej manželkinej smrti však dal výpoveď. Po návrate sa začínajú vynárať jeho staré hriechy. Rýchlo stráca dôveru mladého poručíka, všetko sa komplikuje a otázkou je, či zvládnu vyšetrovanie aj bez Mareka Wolfa?
Srnka je vydarené pokračovanie série, ktoré odpovedá na mnohé otázky nastolené v predošlej časti Volavka. Tá sa skončila naozaj veľmi rozporuplne, plná emócií, neistoty, čo bude ďalej a ako to bude pokračovať.

 
 
Srnka - Frankie Kozmon
Srnka - Frankie Kozmon 

 

Odkaz (Elle Kennedyová)

Návrh, Omyl, Skóre a Cieľ – to boli doteraz štyri časti série Off Campus od Elle Kennedyovej. Šteklivé a zábavné romance, nenáročné, oddychové a pohodové čítanie pre new adult. A teraz do série pribudol 5.diel s názvom Odkaz.
V tých predošlých dieloch sme teda sledovali životy dvojíc  Garrett a Hannah, Logan a Grace, Dean a Allie a Tucker a Sabrina. Po vysokej škole nešlo všetko tak, ako si predstavovali. Sú síce spolu, ale zrazu čelia skutočným problémom, na ktoré ich štyri roky na univerzite nepripravili. Dospelosť je oveľa náročnejšia ako opletačky s láskou, a naši hrdinovia zisťujú, že veľké rozhodnutia môžu mať veľké následky. Hoci pri troche šťastia priaznivé. Svadba. Žiadosť o ruku. Tajný sobáš. Nečakané tehotenstvo. No, čo myslíte – čo na ktorý pár čaká!
Odkaz je zavŕšenie tejto skvelej romantickej série o štyroch sympatických pároch. Je úžasné, že Elle Kennedyová pridala do príbehov nielen erotiku, vášeň, romantiku, ale tiež veľa humoru. Naozaj to okorenilo knihy a vtipné hlášky sú bonusom. Navyše má Elle pútavý štýl písania, takže neraz všetky tie emócie cítite sami.

 
 
Odkaz - Elle Kennedyová
Odkaz - Elle Kennedyová 

 

Deväť žien (Gwen Strauss)

Deväť žien je skutočný príbeh deviatich žien, ktoré prežili peklo nacistického Nemecka. Deväť silných žien, niektoré z nich iba tínedžerky, sa hneď aktívne zapojilo do francúzskeho a holandského protifašistického odboja počas 2.svetovej vojny. Pašovali zbrane, ubytovávali spojeneckých agentov, zabezpečovali komunikačné kanály medzi jednotlivými regiónmi, vyhľadávali únikové cesty a dokonca ukrývali židovské deti.
Všetky ženy napokon chytili. Všetky mučili a poslali do koncentračného tábora v Lipsku. Počas cesty tam sa spoznali a zrodilo sa nerozlučné priateľstvo. Navzájom si dodávali silu, aby si zachovali ľudskosť, o ktorú ich nacizmus sústavne oberal. Keď v roku 1945 začali víťaziť Spojenci a vo vojne nastal obrat, väzni v pracovných táboroch sa museli vydať na pochod smrti. Smrť hrozila na každom kroku. Deväť žien sa však rozhodlo prežiť. Utiekli, a tak sa začal jeden z najpôsobivejších príbehov druhej svetovej vojny, plný útrap a zúfalstva, ale aj nádeje, ľudskosti a bezcitnosti, odvahy i zbabelosti, vášne aj apatie, priateľstva i ľahostajnosti...

 
 
Deväť žien - Gwen Straussová
Deväť žien - Gwen Straussová 

 

Podľa skutočnej udalosti (Šranková-Bedecsová-Šoral)

Veľmi zaujímavý počin na slovenskom knižnom trhu. 3 autori, 33 príbehov, 314 rokov. Tri čísla, ktoré stručne, ale zato veľmi výstižne opisujú knihu Podľa skutočnej udalosti.
Shackleton. Ann Hodges. Steven Callahan. Hugh Glass. Vesna Vulović. To je len pár mien, ktoré nájdete v tejto knihe a hoci vám možno veľa nepovedia, ich príbehy vás budú fascinovať. Aj oni dokázali prekonávať svoje limity, dokázali neraz nemožné, hoci im podmienky nepriali. Pri dosahovaní svojich cieľov a snov museli zvádzať boj s prírodou, s okolím, inými ľuďmi... Úžasné je, ako všetci dokázali pozoruhodne zareagovať na nečakané, ba priam nezvládnuteľné okolnosti, vďaka čomu úspešne zdolali takmer všetky prekážky, ktoré sa im postavili do cesty. Získali tak ďalšiu šancu na život.
Skutočné príbehy vás prevedú 314 rokmi, so začiatkom v roku 1704 a koncom v roku 2018. Zavedú vás do každého kúta našej planéty: na nehostinné púšte a rozbúrené moria, do veterných hôr aj do nepredvídateľných jaskýň, do horúcich dažďových pralesov aj do mrazivých arktických končín. Počas čítania budete mať husiu kožu, budete sa potiť aj mrznúť a s hlavnými hrdinami budete cítiť hlad aj smäd.
Nesmierne silné, inšpiratívne a podnetné príbehy, ktoré vás nabijú energiou a nádejou.

Podľa skutočnej udalosti
Podľa skutočnej udalosti 

 

Detský mozog: Novorodenec (Robert Krause)

Ak chcete spoznať a pochopiť detský mozog, plus podporiť ho, povzbudiť, vylepšiť zdravé dozrievanie...prečítajte si novinku Detský mozog: Novorodenec. Nájdete v nej 24 situácií, ktoré si vyžadujú pozornosť rodičov. Pretože možno ste nevedeli, že mozog sa dá kreovať už 2 týždne po oplodnení, počas skoro celého tehotenstva...
Neuropsychológ Robert Krause na názorných príkladoch ukáže a pomocou najnovších vedeckých poznatkov vysvetlí, čo robiť a čomu sa pre zmenu vyhýbať, aby ste podporili zdravé dozrievanie mozgu dieťaťa. Kniha vás popritom osloví svojou jednoduchou a systematickou štruktúrou, vďaka ktorej ľahšie pochopíte kognitívnu neuropsychológiu a v roli rodiča sa budete cítiť istejšie a bezpečnejšie.
Aký vplyv má na detský mozog stres mamičky počas tehotenstva? Ako naň vplývajú ranné nevoľnosti, ale tiež choroby, či fajčenie a alkohol? Prečo je dôležité priložiť dieťa hneď po narodení k telu matky? Ak je v prvých mesiacoch, rokoch dieťa zanedbávané rodičmi, môže to mať následky v podobe depresií a ďalších porúch.... Ako to je, keď matka odchádza skoro po pôrode do práce, povedzme už pár mesiacov?  Aj o tom v tejto zaujímavej knihe.

Detský mozog: Novorodenec - Robert Krause
Detský mozog: Novorodenec - Robert Krause 

 

Klíma v dejinách (B.Kovár, O.Zajac a L.Benediková)

Vyše 440 strán o tom, ako ľudí ovplyvňovala príroda a klimatické zmeny z pera a klávesníc slovenských autorov. Klíma v dejinách vyšla v edícii História a rozhodne stojí za prečítanie (a preštudovanie).
Klíma je totiž jediná sila na našej planéte, ktorá dokázala globálne ovplyvniť ľudské dejiny. Aj malá zmena klimatických podmienok mohla mať fatálny vplyv na ľudské spoločnosti na jednotlivých kontinentoch. Mnohé ľudské spoločnosti hľadali cesty, ako sa pred vplyvom prírody chrániť. Budovali priehrady, sťahovali sa na vidiek, alebo prosili bohov o ochranu. Obyvatelia Južnej Ameriky v strachu pred neustálym dažďom obetovali nebesiam to najdrahšie, čo mali – životy svojich najbližších. Zmena klímy spôsobila zaplavenie Doggerlandu, šírej nížiny medzi Britskými ostrovmi a európskym kontinentom. Sucho ovplyvnilo aj zánik starovekého Egypta. Klimatické zmeny mohli byť aj jedným z faktorov kolapsu Veľkej Moravy.
Kniha aj o tom, ako aj menšia zmena klímy môže výrazne zasiahnuť do ľudských dejín. Pritom aktuálne zaznamenávame nie malú, ale veľkú klimatickú zmenu...kam to môže viesť?

Klíma v dejinách
Klíma v dejinách 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.