Choď na obsah Choď na menu
 


5. 2. 2017

Tajomstvo zlatého pokladu

 

l251636.jpgTina Van der Holland

Tajomstvo zlatého pokladu

Koruna 2016

 

Jún 1682.
Richtár Vida má plné ruky práce. V Košiciach deň za dňom dochádza k záhadným vraždám obchodníkov a miznú veľké čiastky peňazí v zlate. Aby toho nebolo málo, Thököly chystá útok na Košice, jeho sestra Eva so svojou krásnou spoločníčkou Rhédeyovou už sú v meste a na návštevu sa ohlási aj palatín Esterházy.
V zložitej situácii, keď v meste zavládne strach a vyostrujú sa aj náboženské rozpory medzi protestantmi a katolíkmi, pomáhajú richtárovi dolapiť vrahov a nájsť ukradnuté zlato cisárski dôstojníci z košickej posádky, baróni Sapponara a Guadagni, a kapitán mestských drábov Bodrogi. Podarí sa im to?

Dômyselne zosnovaný príbeh, v ktorom vystupujú fiktívne aj skutočné historické postavy, nielen pobaví a zaujme, ale udržiava v napätí od prvej strany po poslednú.

 

 

“Nefalšovaná atmosféra mesta Košíc s jeho každodennosťou...”

napísala o románe historička Ambrušová a vskutku je to tak. Atmosféru a vôňu mesta na prelome renesancie a osvietenstva čitateľ nasáva s každou obrátenou stránkou.

Nie je ľahké napísať román – vymyslieť príbeh, oživiť postavy, z ktorých každá je čímsi jedinečná; vôbec nie je ľahké priblížiť čitateľovi miesta, podať ich hodnoverne; napísať príbeh tak, aby mu čitateľ uveril. Neľahko sa píše historický román. Práca s množstvom informácií, ktoré tvoria piliere príbehu sa však dá zvládnuť, a to je prípad aj Tiny Van der Holland. Príbeh, ktorý v knihe Tajomstvo zlatého pokladu predkladá, je jedinečný. Autorka ho uchopila pevne do svojich rúk a predostrela znamenite. 

 

Ohromný zmysel pre detail, poetickosť, hra so slovami – obrazy pretavené do slov. Vône a chute a nádherné opisy obdobia, v ktorom sa príbeh odohráva. Dobový kolorit románu, a tak trochu aj napätie sálajú zo stránok knihy s vyfabulovaným? (naozaj?!) príbehom o Košickom zlatom poklade, ktorý v r. 1935 objavili robotníci pri búraní budovy Spišskej komory.   

 

Tajomstvo zlatého pokladu odporúčam prečítať. Tina Van der Holland nesporne je! talentovaná rozprávačka.:)

 

E. A. Šranková