Choď na obsah Choď na menu
 


19. 7. 2012

Sklár z Murana

sklar.jpg

Marina Fiorato

Sklár z Murana

Slovart, 2011

Sklár z Murana, zasadený do renesancie a súčasnosti, je ľúbezný román odohrávajúci sa v najkrajšom meste na svete, v Benátkach. Sklárstvo je životnou silou republiky a benátske zrkadlá sú vzácnejšie než zlato. Corradino Manin, najväčší umelec spomedzi muránskych sklárov, predá svoje metódy a aj dušu francúzskemu kráľovi Ľudovítovi XIV., aby uchránil svoju utajovanú dcéru... O niekoľko storočí neskôr Nora Maninová odchádza z Londýna, rozhodnutá vyučiť sa sklárstvu v meste svojich predkov, no jej slávne priezvisko ju dostáva do nebezpečenstva. Norin osud sa spája s osudom slávneho predka a na svetlo sa dostávajú zradné rodinné tajomstvá.

 

Kto z nás nepozná pocit, keď po prečítaní skvelej knihy – zatvorení poslednej stránky, nám príde ľúto, že sa už príbeh skončil? S takouto ľútosťou som sa stretla po dočítaní románu s nežnou obálkou a kvalitou jemného papiera s tajomným názvom Sklár z Murana. Už názov románu autorky Mariny Fiorato ma priviedol k otázkam: o čom bude kniha? Kto je sklárom pracujúcim na benátskom ostrove Murano, kde obyčajní smrteľníci nemali prístup? Má mi čo ponúknuť?

Po prečítaní anotácie diela som nepochybovala, že ma zaujme. A veru, dobre som spravila, pretože pre mňa sa román Mariny Fiorato stal jednou z troch srdcoviek roku 2011, ku ktorej sa budem rada a často vracať. 
 
Samotná fabula príbehu je postavená na prelínaní času – obdobia druhej polovice sedemnásteho storočia a súčasnosti. Corradino Manin, najlepší zo sklárov, nás v prvej dejovej línii zoznamuje so svojím životom, pričom spoznávame tajomnú Radu desiatich; nasávame atmosféru renesančných Benátok, kde máme možnosť cítiť ducha doby, ktorého sa stačí iba dotknúť a kde láska, zohrávajúca v tejto knihe nemalú úlohu, má svoje miesto. Druhá dejová línia románu sa odohráva v súčasnosti a privádza nás k Nore Maninovej, ktorá po prežitom sklamaní odchádza z Londýna do Benátok, s úmyslom vyučiť sa sklárstvu v meste svojich predkov. Tu zisťuje, že jej osud je neoddeliteľne spätý so slávnym predkom, ktorý bol za zradu republiky potrestaný a je iba na nej, aby dokázala jeho nevinu, pričom na ceste za novým životom stretáva lásku v osobe Alessandra.
 
Príbeh Corradina, Leonory alias Nory a Alessandra je famózny, pretkaný nádhernými metaforami, kde hlboký a emocionálny zážitok z románu prináša čitateľovi niečo úžasné. Osobne som presvedčená, že ak sa rozhodne siahnuť po tejto knihe, neoľutuje.
Ako maličkú ukážku z románu prinášam pasáž, ktorá Vás vari zaujme:  
 
„...A potom sa usmial.
 
A bolo to.
 
Gusto. To slovo jej zostalo v hlave po zvyšok noci.
            Gusto, pomyslela si, keď ju na Moste sv. Barnabáša dychtivo pobozkal.
            Gusto, pomyslela si, keď na balustráde jej strešnej záhrady pili Valpolicellu priamo z fľaše a nohy sa im nebezpečne hompáľali nad kanálom hlboko pod nimi.
            Gusto, pomyslela si, keď ju chytil za zápästie a viedol k posteli, pričom ani nenamietala.
            Gusto, pomyslela si, keď si ju v tme hlasno vzal.“
 
Tak čo poviete? Už po nej iba siahnuť.
 
E. A. Šranková 
 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.