Choď na obsah Choď na menu
 


5. 1. 2017

Každý si nesie svoj kríž

 

l250728.jpgTatiana Macková

Každý si nesie svoj kríž

Artis Omnis, 2016

 

Historický román Každý si nesie svoj kríž je tretím voľným pokračovaním série príbehov o živote slovanských panovníkov. Po románe Milica a knieža o franskom kupcovi Samovi a založení Samovej ríše sa autorka v románe Tieňohra venovala Pribinovi a životu v Nitrianskom kniežatstve.
V aktuálnom príbehu sa Nitrianske kniežatstvo spamätáva z útoku Moravanov a postupne sa stáva súčasťou Veľkej Moravy. Unikne knieža Pribina po úteku z Nitry svojim prenasledovateľom? Nájde silu začať nový život, aby ochránil syna a splnil tak posledné želanie milovanej manželky? Prekonajú Nitrania ťažký údel podmanených a zmieria sa s prítomnosťou dobyvateľov?
Život v Nitriansku po vpáde moravských vojsk ide ďalej napriek strachu a neistote. Ako smrť, aj láska je nezničiteľná. A prijatie iného náboženstva je v tých ťažkých dobách, keď staré ustupuje novému, často otázkou prežitia.
Sledujte strastiplné putovanie kniežaťa Pribinu po Európe, ako aj osudy Nitranov a Moravanov po obsadení Nitrianskeho kniežatstva a vzniku Veľkej Moravy.

 

Pribinove prispôsobenie sa okolnostiam – aj takto možno charakterizovať ukončenie série príbehov o živote slovanských panovníkov.

Každý si nesie svoj kríž hodnotím vcelku pozitívne. Páčil sa mi záver románu, a tiež prvá časť – o Moravanoch a ich živote v dobytej Nitre.

Druhá časť sa ma dotýka – Pribinovým útekom z Nitry nie som nadšená...

V čo knieža dúfal? Veril, že sa vráti a získa to, čo mu podlo vzali? Chcel spravodlivosť, ale za akú cenu?! Otázka prežitia mu radila spojiť sa s Frankom a prijať náboženstvo iné...

Tatiana Macková sa s písmenkami vyhrala: síce menej farbisto ako v románoch predošlých, avšak pozorný čitateľ dozaista zachytí krásu pretavenú do slov.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.