Choď na obsah Choď na menu
 


8. 1. 2020

Ľaliové deti

 

l646101.jpgErika Jarkovská

Ľaliové deti

Enribook, 2019

 

Kultúrna genocída, agresívna asimilácia, neľudské zaobchádzanie, celoživotné traumy. To sú nosné témy spoločenského románu ĽALIOVÉ DETI.
Vdovec Matthew Scott, starý Krí, žije v štvrti belochov, ktorým sa radšej vyhýba. Dávno stratil cestu k svojim dospelým deťom a v zatrpknutosti čoraz viac prichádza o radosť zo života. Do jeho susedstva sa nasťahuje biely mladík a Mattove šedé dni sa razom prevrátia naruby.
Daniel Tait uteká pred minulosťou drogového dílera a útočisko hľadá v opustenom dome po starej matke. Keď na neho padne tieň podozrenia z vraždy starého medicinmana, zdá sa, že kolotoč komplikácií sa začína odznova. Sused ho navyše požiada o nezvyčajnú službu.
Tantoo Hartnerová je bývalá balerína. Žije s ovdovelou dcérou a vnukom. Jedného dňa ju rodinný priateľ požiada, aby na Národnom zhromaždení Indiánov vystúpila so svojimi zážitkami z internátnej školy. Tantoo odmieta. Zakrátko na dvere jej domu zaklope nečakaná návšteva.
Kto sú v skutočnosti hlavní protagonisti príbehu, čo majú za sebou? Aká je ozajstná pravda o prevýchove domorodého etnika v cirkevných školách a ako ju prijme súčasná spoločnosť?
Autorka sa opiera o historické fakty a prostredníctvom výpovedí skutočných obetí pútavo približuje zločiny asimilačného procesu Indiánov v Kanade v 40-tych rokoch 20. storočia.

 

Erika Jarkovská prichádza so strhujúcim, nezabudnuteľným a nesmierne čítavým románom, v ktorého začiatku dojme už samotný citát: Každú ľudskú chybu možno odpustiť, iba neľudskosť nie. Slová Walta Whitmana sa dotknú vari každého, zavŕtajú sa pod kožu a primäjú nás čítať...

Tí, ktorí po Ľaliových deťoch siahnu, zaiste neoľutujú. Ako je u Eriky už zvykom: nekĺže po povrchu a nevyhýba sa ťažkým témam. Dôslednou prácou, idúc do hĺbky, odhaľuje emóciami nabitý príbeh, bohatý na udalosti, ktorý sa viac-menej naozaj stal.

Romány Eriky Jarkovskej majú čo povedať.  

 

Eva A. Šranková

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.